|
|
| | | | |  

 
 
  danas je
 
 
 
 Rubrike
Novosti
Savjeti za uređenje nekretnine
Kupaonice savjeti za uređenje
Kuhinje opremanje, uređenje
Sobe, spavaće, dječje, dnevne
Gradnja materijali i savjeti
Solarna energija
Alarmi video nadzor
Različite vrste nekretnina
Bankarski krediti za nekretnine
Tvrtke za gradnju nekretnina
Zakonski propisi
Stanovi Velika gorica
MBI članci
Marketing i oglašavanje
 

Add to Google

 
madraci
parket Galeković
Parketi Galeković
  Trenutak
 

PVC materijal- karkteristike, svojstva, namjena

Moderni sintetski materijal koji spada u obitelj polimera, naziv mu je polivinil klorid ili PVC. Njegova kemijska formula glasi CH2=CHCL. Sastavljen od nafte (43%) i od soli (57%), manje je ovisan o nafti nego bilo koja druga termoplastika. Dostupan je u širokom spektru oblika, nudi varijacije svojstava što ga čini prikladnim za upotrebu u modernom životu (od vrećica za krv, slavina, prozorskih profila, dječjih igračaka do kabelskih izolacija).

PVC je termoplastičan materijal što znači da se može topiti ponovno i ponovno (nešto kao recikliranje). Na određenoj temperaturi prelaze u talinu, a hlađenjem u čvrstu formu. Kako bi dobili PVC potrebno nam je nafte i soli, klorin proizveden iz elektrolizom natrijevog klorida, soli.

Klorin se dobiva elektrolizom slane vode, tada se kombinira klorin i etilen koji je dobiven iz nafte. Dakle, dobijemo etilen diklorid koji je pretvoren na vrlo visokoj temperaturi u vinil klorid monomer. Molekule polimerizacijom formiraju masu PVC ili polivinil klorid.

Tvrdi PVC koji se koristi za proizvodnju prozorskih profila je normalno PVCU (unplasticized). Dok s druge strane fleksibilan PVC dobijemo dodavanjem plastifikatora (phthalates). Postoje mnogi phthalates-i koji su namijenjeni za različite uporabe.

Otporan na abraziju, lagane težine te odlične mehaničke tvrdoće i čvrstoće su njegova odlika te njegova tehnička predanost za upotrebu u konstrukcijama i građevinarstvu. PVC se lagano reže, oblikuje te se može spajati i variti u mnogo oblika. Upravo te karakteristike su ga dovele do nezamjenjivosti u proizvodnji vrata, prozora, stolarije.

PVC ima otpornost na kemijsko truljenje, degradaciju, udarce i abraziju, koroziju. Kao sam proizvod je iznimno cijenjen kod mnogih korisnika koji ga upotrebljavaju za vanjsku upotrebu. U nekom dobivenom prosjeku računa se da PVC može trajati i preko 40 godina. Dizajneri slobodno mog dizajnirati nove prozore ili građevinske oblike zbog fizičke karakteristike koju PVC pruža.

PVC je najpoželjniji materijal za prozorne profile, sustave za tekuću i stajaću vodu, reklamne panele, izolaciju kabela i dr. primjene. Sigurno se pitate kakav utjecaj na okoliš ima? Termoplastika je materijal koji se može reciklirati, kada se sortira u jednostruki slijed također može biti korišten kao dio mješavine za reciklirane proizvode.

Kako je takav materijal lakši, potrošnja goriva i štetnih plinova tokom transporta je daleko manja. Prilikom proizvodnje stolarije, osigurava veliku uštedu energije kod hlađenja i grijanja prostorija. PVC je teško zapaljiv, kada je uklonjen izvor vatre tada prestaje gorjeti, pokazuje bolje karakteristike u uvjetima gorivosti, zapaljivosti i sl.

No, PVC je organski materijal stoga prilikom požara ispušta ugljični monoksid koji je otrovan, nema miris te je potencijalno opasan za zdravlje čovjeka. Također otpušta ugljični dioksid, vodenu paru i hydrogen chloride. Hydrogen chloride je iritantan, no nije narkotičan, te njegova prisutnost u požaru može biti upozorenje, dok u nekim slučajevima može biti toksičan.

Tokom gorenja PVC-a otpušta se plin hydrogen chloride koji reagira sa vodenom parom te stvara korozivnu hidrokloridičnu kiselinu. Prema istraživanjima došlo je do potvrde da prilikom požara ipak nastaje veća šteta od betona koji je pod utjecajem plamena i temperature koja doseže 1000 stupnjeva, nego posljedica gorućeg PVC-a.

 
 

Nekretnine Prodaja - gradnja i materijali - savjeti - sadržaj

kupnja kuće    
krovni prozori - osvjetljenje prozračivanje crijep - vrste, tipovi vrata - ulazna
krovni prozori - vrsta i dimenzije crijep - prednosti i nedostatci vrata - sobna
metalni krovovi crijep - karakteristike vrata - garažna
pokrivanje krovova - šindra crijep - održavanje i popravci vrata - protuprovalna
pokrivanje krovova - crijep strojno žbukanje klizna vrata stijene
podno grijanje pregradni knauf zidovi automatska klizna vrata
peći na drva blindirana vrata industrijska vrata
preuređenje garaže pranje čišćenje krova od šindre održavanje krovova

Energoatest

   
minimalni tehnički uvjeti priključak za struju atest električnih instalacija ili atest za struju
energoatest atest za buku zaštita na radu
     
 

 
krovni prozori crijep ulazna vrste krovnih prozora prednosti crijepa sobna krovovi vrata metalni krovovi karakteristike garažna pokrivanje krova šindra podno grijanje grijanje strojno žbukanje knauf blindirana klizna klizne stijene automatska industrijska peći na drva kupnja kuće