|
|
| | | | |  

 
 
  danas je
 
 
 
 Rubrike
Novosti
Savjeti za uređenje nekretnine
Kupaonice savjeti za uređenje
Kuhinje opremanje, uređenje
Sobe, spavaće, dječje, dnevne
Gradnja materijali i savjeti
Solarna energija
Alarmi video nadzor
Različite vrste nekretnina
Bankarski krediti za nekretnine
Tvrtke za gradnju nekretnina
Zakonski propisi
Stanovi Velika gorica
MBI članci
Marketing i oglašavanje
 

Add to Google

 
madraci
parket Galeković
Parketi Galeković
  Trenutak
 

Kako urediti malu kuhinju.

Prije ili kasnije suočit ćete se sa činjenicom da Vaša kuhinja nije baš onoliko velika koliko biste to možda željeli. Ukoliko dobro promislite o stvarima kao što su funkcionalnost, organizacija prostora, prostor za čuvanje hrane i posuđa te estetiku moći ćete pronaći riješenje koje će izvući maksimum iz Vaše male kuhinje.

Krenimo od prostora za skladištenje. To je dio u kojem možete i morate biti vrlo kreativni kako bi iz malog prostorsa izvukli što više prostora za skladištenje, a pri tome zadržali prohodnost i funkcionalnost Vaše kuhinje. Tako zdjele i tave možete držati na vidljivom mjestu ukoliko ugradite stropni ili zidni držač za posude.

Nadalje ukoliko u kuhinju ne stane hladnjak i/ili zamrzivač dovoljno velik za Vašu obitelj pokušajte u kuhinju staviti manji hladnjak, a veći hladnjak i zamrzivač smjestiite u podrum ili garažu kako bi u njemu držali hranu koju ne koristite svakodnevno.

Isto tako ukoliko imate ostavu možete nju pretvoriti u prostoriju za skladištenje namirnica koje ne moraju biti u hladnjaku. Fino posuđe koje ne koristite svakodnevno također možete držati spremljeno u blagavaonici ili u nekom od ormarića u dnevnoj sobi. Ukoliko kupite zgodne posude za kavu, sol, šećer, brašno ili tjesteninu moći ćete ih držati na vidljivom mjestu nadohvat ruke, a uz to će biti i ugodan estetski dodatak Vašoj kuhinji.

Na kuhinjski zid možete ugraditi magnetnu traku na koju ćete moći postaviti noževe i tako uštediti još malo mjesta na radnoj površini. Također možete ostali jedeći pribor držati u košari na radnoj površini, a šalice objestit na kukice koce ćete postaviti ispod gornjih kuhinjskih ormarića.

Ukoliko na slične kreativne načine pospremite i ostatak posuđa shvatit ćete da imate dovoljno prostora u ormarićima i ladicama za ostale stvari koje su Vam u kuhinji potrebne.

Prohodnost kuhinje je drugi faktor na koji trebate obratiti pažnju prilikom uređenja male kuhinje. U maloj kuhinji, ako u njoj niste sami, zbog nedostataka mjesta može doći do sukoba i svađa između ukućana. Ukoliko su raspored i prohodnost kuhinje loši stvari postaju još i gore. Ukoliko ne možete otvorite hladnjak ili vrata pećnice kada to trebate zato što u kuhinji niste sami razmislite o promjeni rasporeda u kuhinji i poboljšanju njene prohodnosti. Ukoliko imate kuhinju otvorenu sa dvije strane razmislite o postavljanju vrata na jednu stranu. Isto tako možete grickalice i mikrovalnu pećnicu postaviti blizu ulaza u kuhinju kako bi Vam ukućani prilikom korištenja istih što manje smetali u kuhinji.

Treći faktor na koji treba paziti je funkcionalnost kuhinje. Mali kućanski uređaji mogu biti spas u maloj kuhinji. U slučaju da imate samo dva plamenika na štednjaku ili da uopće nemate štednjak aparati poput električnog kuhala za rižu, električnog lonca i mikrovalne pećnice mogu vam puno pomoći i nadoknaditi nedostatak štednjaka.

Ukoliko Vam treba veća radna površina na kojoj ćete pripremati hranu nabavite kolica za serviranje sa daskom kao radnom površinom. Kad više ne trebate dodatnu radnu površinu kolica možete jednostavno odgurati, a uz to ih još možete iskoristiti kao dodatni prostor za skladištenje.

I na kraju estetika. Nema razloga da kuhinja ako je mala ne bude atraktivna. Kako bi učinili prostoriju oku ugodnijom možete bojenjem zidova ostaviti dojam veće kuhinje.


Možete otvoriti kuhinjski zid kako bivizualno povečali prostor i na mjesto zida postaviti kuhinjski otok kako bi se prostorija činila većom i svjetlijom.

Iako prostorija neće stvarno biti veća dobit ćete nešto više mijesta ako prostor za jelo preselite sa vanjske strane bivšeg zida. Ukoliko rušenje zida nije opcija možete tamne ormariće i zidove obojiti svjetlijim veselijim bojama kako bi atmosfera u kuhinji bila življa.

Korištenje svjetlijih boja također će prostoriju učiniti vizualno većom. Dodavanje krovnih prozora je još jedan način dovođenja svjetla u kuhinju. Ukoliko ništa drugo ne možete ućiniti postavite više rasvjete u kuhinju jer više svjetla pa makar i umjetnog učinit će vašu kuhinju privlačnijom.

 
 

Kuhinje - opremanje, uređenje, savjeti

postavljanje sudopera u kuhinju odvod u kuhinji odštopavanje sudopera
ugradnja novih slavina kuhinjski stilovi savjeti za uređenje kuhinje
ljetne vanjske kuhinje uređenje male kuhinje tipovi modeli kuhinja
jednostrana kuhinja dvostrana kuhinja L kuhinje
dvostruko L kuhinje U kuhinje odabir hladnjaka
moderne kuhinje radne ploče kupnja kuhinje
kantiranje retro kuhinje
 
 
 
kuhinje hladnjaci kuhinjski namještaj male kuhinje ljetne kuhinje odabir hladnjaka uredenje kuhinje odvod u kuhinji tipovi kuhinja ugradnja sudopera U kuhinje L kuhinje kuhinjski stilovi postavljanje slavina nove kuhinje moderne kuhinje kupnja kuhinje retro kuhinje