|
|
| | | | |  

 
 
  danas je
 
 
 
 Rubrike
Novosti
Savjeti za uređenje nekretnine
Kupaonice savjeti za uređenje
Kuhinje opremanje, uređenje
Sobe, spavaće, dječje, dnevne
Gradnja materijali i savjeti
Solarna energija
Alarmi video nadzor
Različite vrste nekretnina
Bankarski krediti za nekretnine
Tvrtke za gradnju nekretnina
Zakonski propisi
Stanovi Velika gorica
MBI članci
Marketing i oglašavanje
 

Add to Google

 
parket Galeković
Parketi Galeković
  Trenutak
 

Bide za kupaonicu

Bide kao riječ dolazi od francuske riječi Bee Day tj. mali konj ili pony. Ime je bideu dano zbog njegove sličnosti sa konjem pa ga kod nas neki upravo tako i zovu konj ili bide.

Sam bide kao kupaonski element nije zamjena za tuš ili kadu, on je zaseban uređaj sa posebnom svrhom. Kao i njegovo ime sam je bide porijeklom iz francuske koja je domovina principa kupanja jednom tjedno. No bide je osmišljen kako bi Francuzi a kasnije i ostali narodi ljubitelji jednotjednog kupanja u kadi imali način za čišćenje intimnih dijelova tijela između tih tjednih kupanja.

U početku su imali izgled obične posude a kasnije su dobili dodatak u obliku štrcaljke vode i ručne pumpe, dosta su dugo bili dio uređenja spavaće sobe no kasnije se ipak sve više nalaze u kupaonici pored klasičnog wc-a.

Bide je prilično popularan u Europi, nešto ga se manje koristi ako uopće na zapadu ponajviše u Americi gdje je gotovo nepoznanica. Amerikanci ipak svoj radni dan više vole započinjati tušem nego sjedenjem u kadi. Iako je bide za neke neobičan i nerazumljiv dio uređenja kupaonice on je ipak neizbježan za osobnu higijenu. Prilično je popularan među starijim ljudima, osobama sa invaliditetom, oslabljenom motoričkim sposobnostima ili inkontinencijom.

Također je od velike pomoći ljudima koji su imali operacije u području rektuma ili imaju probleme sa hemeroidima, rodnicom, upalama prostate, bolnim jajnicima ili testisima.


Iako je primarno namijenjen za higijenu intimnih dijelova tijela može se također koristiti i za sve za što nam inače služe lavori. Pranje nogu jednostavnije je u bideu nego u kadi, možemo u njemu na ruke oprati robu ali i namočiti stvari poput tenisica i sl.

Moderni bide je najjednostavnije rečeno sjedalica iznad posude sa vodom. Obično je izrađen od keramike i izgledom najviše podsjeća na klasičnu wc školjku. Postoji nekoliko osnovnih oblika bidea. Razlikuju se po tome imaju ili ne slavinu, toplu ili hladnu vodu (naravno najbolje je oboje). Neki modeli imaju dodatke za različite sprejeve, sušenje. Sama slavina sa vodom može vodu ispuštati u horizontalom smjeru ili odozdo prema gore, no najčešće se na tržištu nalaze kombinacije uređaja sa svim nabrojanim elementima.

Posebna vrsta bidea je onaj koji je dio klasične wc školjke. Slavina sa vodom je skrivena i izvlači se pritiskom ili povlačenjem posebne poluge.

Bidei su danas jedna od onih stvari o kojim se ne priča previše. Razlog toga je njihova funkcija u održavanju higijene dijelova tijela o kojima se također ne priča previše. No korištenje bidea je potpuno opravdano iz zdravstvenih i higijenskih razloga.

 
 

Kupaonice - savjeti za uređenje - sadržaj

odabir tuša u kupaonici kupaonice odvodnja vode kupaonica u potkrovlju
ugradnja tuša u kupaonici priprema za postavljanje kade održavanje kupaonice
planiranje postavljanje tuša postavljanje kade u kupaonicu uređenje kupaonice
kade za kupaonicu kupaonski umivaonici savjeti za renoviranje kupaonice
kade od fiberglasa kade od lijevanog željeza akrilne plastične kade
mramorne kade bide za kupaonicu vrata za tuš kabine i kade
 

 
kupaonica kada kupaonice u potkrovlju kupaonske pločice održavanje kupaonice renoviranje kupaonice ugradnja kade ugradnja tuša uređenje kupaonice bide odabir tuša planiranje odvoda kade kade od mramora plastične kade fiberglas kade vrata za tuš kabine