|
|
| | | | |  

 
 
  danas je
 
 
 
 Rubrike
Novosti
Savjeti za uređenje nekretnine
Kupaonice savjeti za uređenje
Kuhinje opremanje, uređenje
Sobe, spavaće, dječje, dnevne
Gradnja materijali i savjeti
Solarna energija
Alarmi video nadzor
Različite vrste nekretnina
Bankarski krediti za nekretnine
Tvrtke za gradnju nekretnina
Zakonski propisi
Stanovi Velika gorica
MBI članci
Marketing i oglašavanje
 

Add to Google

 
madraci
parket Galeković
Parketi Galeković
  Trenutak
 

Solarni kolektori.Ne samo da postoje mnoge primjene solarne energije već postoje i mnogi načini njenog prikupljana iz sunčevog zračenja.

Najčešći su tipovi solarnih kolektora ravni pločasti kolektori i cijevni vakuumski kolektori. Kolektorske ploče mogu biti glazirane ili neglazirane, a mogu biti bazirani na zraku ili na tekućini.

Ravni pločasti kolektori
se najčešće koriste u zagrijavanju sanitarne vode u kućanstvu i solarno grijanje prostora. U osnovi se ravni pločasti kolektori sastoje od izolirane metalne kutijesa staklenim ili plastičnim pokrovom i tamno obojenom apsorbcijskom pločom.

Sunčevo se zračenje upija u apsorbcijsku ploču i pretvara u tekućinu koja kruži kroz cijevi kolektora. U kolektorima baziranim na zraku tekućina je zrak, a u onima baziranim na tekućini tekućina je obično voda.


Cijevno vakuumski kolektori su kolektori koji mogu postići visoke temperature od 77°C do 177°C. Ovakvi kolektori su sa druge strane vrlo skupi jer jednaka povrčina kolektorske jedinice košta gotovo dvostruko više neko kod ravnog pločastog solarnog kolektora.

Ovakvi su kolektori prikladni za komercijalno i industrijsko grijanje kao i za hlađenje. Cijevno vakuumski kolektori mogu biti učinkovita alternativa ravnim pločastim solarnim kolektorima i u grijanju prostora u domaćinstvu naročito u krajevima gdje je često oblačno.

Za grijanje vode u domaćinstvu ravni pločasti solarni kolektori su ipak pouzdaniji i jeftiniji izbor.


 
 

Solarna energija, kolektori, sustavi

solarni kolektori ravni pločasti solarni kolektori cijevno vakuumski solarni kolektori
solarni sustavi    
 

 
solarni kolektori ravni pločasti kolektori solarni paneli cijevno vakumski kolektori fotoelektrični solarni sustavi solarna energija